Vrouw met bril

Vragen en antwoorden – Sacrale neurostimulatie (SNM-therapie)

Blaas- en/of darmcontroleproblemen

Wat is sacrale neurostimulatie (SNM)?

Sacrale neurostimulatie (sacrale neuromodulatietherapie of SNM-therapie) wordt afgegeven met behulp van een InterStim®-neurostimulatiesysteem. Voor mensen die onvoldoende baat hebben bij of die niet in aanmerking komen voor standaardbehandelingen voor hun blaas- en/of darmcontroleproblemen, kan SNM-therapie mogelijk uitkomst bieden.

De SNM-therapie maakt gebruik van een implanteerbaar systeem, vergelijkbaar met een pacemaker, dat lichte elektrische pulsjes afgeeft aan de sacrale zenuwen. De therapie is omkeerbaar (kan ongedaan gemaakt worden) door de neurostimulator uit te schakelen of deze chirurgisch te verwijderen.

Sacrale neurostimulatie kan u helpen uw normale activiteiten weer op te pakken.

Meer: Sacrale neuromodulatie

Naar boven

Wat hebben zenuwen te maken met de darm- en blaascontrole?

De sacrale zenuwen (in het heiligbeen) regelen de blaas- en darmwerking. Als de communicatie tussen de sacrale zenuwen en de hersenen verstoord is, kan dat tot darm- en/of blaascontroleproblemen leiden.

Sacrale neurostimulatie (SNM)-therapie richt zich op de sacrale zenuwen, die zich in de buurt van uw stuitje bevinden. Als de communicatie tussen de hersenen en de sacrale zenuwen niet optimaal is, kunnen de zenuwen de blaas of darm niet goed aansturen. Dit communicatieprobleem kan ontlastingsverlies, overactieve blaas (OAB), aandrang- of urge-incontinentie of urineretentie veroorzaken. SNM-therapie probeert de communicatie te herstellen door de sacrale zenuwen met lichte elektrische pulsen te stimuleren. Hierdoor kunnen ongewilde of onjuiste signalen die via de zenuwbanen worden gestuurd, gecorrigeerd worden zodat de blaas- en darmwerking weer normaal wordt.

Naar boven

Wat zijn de voordelen van sacrale neurostimulatie?

Sacrale neurostimulatie kan voor velen met blaas- en/of darmcontroleproblemen een oplossing zijn. Enkele voordelen kunnen zijn een verbeterde kwaliteit van leven en minder ongelukjes. Daarnaast kan de therapie op elk gewenst moment worden stopgezet door de neurostimulator uit te schakelen of chirurgisch te verwijderen.

Meer: Voordelen en risico's

Naar boven

Wat zijn de mogelijke risico's of complicaties van sacrale neurostimulatie?

De risico's van implantatie van het InterStim-systeem zijn vergelijkbaar met die van elke chirurgische ingreep, waaronder zwellingen, blauwe plekken en bloedingen. Mogelijke complicaties zijn onder meer: pijn op de implantatieplaats, nieuwe pijn, infectie, verschuiving van de geleidingsdraad (elektrodedraad), technische problemen of problemen met de neurostimulator, ongewenste veranderingen in de blaas- of darmfunctie, en onaangename stimulatie. In een dergelijke situatie kan het noodzakelijk zijn om een extra ingreep te ondergaan of kunnen uw symptomen terugkeren. Bespreek de mogelijke risico's en voordelen van de therapie altijd met uw arts.

Meer: Voordelen en risico's

Naar boven

Wat is het verschil tussen de Interstim II MRI- en de InterStim Micro-neurostimulator?

U kunt samen met uw arts kiezen tussen het gemak van een systeem dat u niet hoeft op te laden (InterStim II MRI) of een 80% kleiner, oplaadbaar systeem voor de lange termijn (InterStim Micro). De innovatieve batterij van het InterStim Micro-systeem biedt u 15 jaar lang sacrale zenuwstimulatietherapie, met maar één keer per week opladen.
Afhankelijk van uw leefstijl, lichaamsbouw, medische voorgeschiedenis en/of fysieke gesteldheid kunt u een voorkeur hebben voor het ene dan wel het andere systeem.

Meer: Oplaadbare of oplaadvrije neurostimulator

Naar boven

Is de proefbehandeling met de InterStim Micro hetzelfde als met de InterStim II-neurostimulator?

Tijdens een proefbehandeling (of proefstimulatie) kunt u ervaren of sacrale neurostimulatie uw blaas- en/of darmcontroleproblemen voldoende vermindert zonder dat u er voor een langere periode aan vastzit. Er is geen verschil tussen de proefbehandeling met het ene systeem of het andere. Voordat de proefbehandeling start, kiest u echter tussen een van de twee beschikbare systemen: oplaadbaar of oplaadvrij systeem. U kunt met uw arts bespreken of u in aanmerking komt voor een proefbehandeling.

Meer: Wat gebeurt er bij de proefbehandeling

Naar boven

Mag ik een MRI-scan ondergaan wanneer bij mij een InterStim-systeem geïmplanteerd is?

Zowel met de InterStim II MRI-neurostimulator als de InterStim Micro-neurostimulator in combinatie met een InterStim SureScan™ MRI-geleidingsdraad kunt u onder specifieke voorwaarden veilig* een MRI-scan van het hele lichaam ondergaan. Praat met uw arts voor meer informatie hierover.

Meer: MRI-scan met neurostimulator

Naar boven

Waar kan ik meer informatie vinden over sacrale neurostimulatie?

Meer informatie over sacrale neuromodulatie vindt u op www.darmzaken.nl. Als u sacrale neuromodulatie overweegt als behandelingsoptie en u wilt weten of u ervoor in aanmerking komt, kunt u contact opnemen met een van de SNM-expertisecentra in Nederland.

Meer: Sacrale neuromodulatie

Naar het begin


* Indien er een InterStim® Micro- of InterStim II MRI-neurostimulator in combinatie met een InterStim SureScan™ MRI-geleidingsdraad zijn geïmplanteerd ‒ zonder verlengdraad of achtergebleven materialen ‒ dan is het veilig om een MRI-scan van zowel 1,5 als 3 tesla te ondergaan nadat het systeem in de MRI-modus is gezet. Dit kan met behulp van de afstandsbediening.


U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.