lachende tiener in rolstoel

AANDACHT VOOR DYSTONIE
SAMEN MET DYSTONIA EUROPE

Tijdens de dystoniemaand september werken we samen met Dystonia Europe om het bewustzijn over dystonie, een zeldzame neurologische bewegingsstoornis, te vergroten.

We moedigen iedereen aan om de bewegingsvrijheid te vieren met een sprong - je zou verbaasd zijn hoeveel soorten 'springers' er zijn. Dus, om u en Dystonia Europe's inspanningen te ondersteunen en het bewustzijn over dystonie te helpen vergroten, vragen we u:
MAKE YOUR MOVE.

europe

jump

jpg Download de Engelstalige flyer met alle informatie (.jpg)

De 'Jump for Dystonia'-wedstrijd wordt in september gehouden. Deel vóór 30 september 2020 een foto van uw sprong samen met de hashtag #JumpForDystonia2020 op uw sociale media. Daarmee laat u uw steun voor mensen met dystonie zien, helpt u het bewustzijn rondom dystonie te vergroten en maakt u kans op het winnen van een prijs.*

* Lees de wedstrijdvoorwaarden op dewebsite van Dystonia Europe

4.5MB

Deel een foto van jouw sprong samen met de hashtag #DystoniaMakeYourMove en #JumpForDystonia2020.

Laten we samen een sprong maken in de strijd tegen dystonie.

wat is dystonie?

Dystonie is een neurologische bewegingsstoornis die gepaard gaat met onwillekeurige spiersamentrekkingen. Daardoor kunnen draaiende, wringende bewegingen ontstaan of abnormale pijnlijke houdingen van één of meer lichaamsdelen.

dystonie in Europa in cijfers

SYMPTOMEN VAN
DYSTONIE

SYMPTOMS

Mogelijk merkt u dat een lichaamsdeel zich in een oncomfortabele onnatuurlijke stand bevindt. En mogelijk ervaart u zich herhalende, meestal draaiende of wringende bewegingen – vergelijkbaar met een tremor (beven).

SYMPTOMS

Bij sommige mensen treden dystoniesymptomen alleen op tijdens specifieke taken (bijv. handdystonie tijdens het spelen van een muziekinstrument).

SYMPTOMS

Bewegingen aan de ene kant van het lichaam kunnen dystoniesymptomen activeren aan de andere kant.

SYMPTOMS

Sommige dystoniesymptomen kunnen tijdelijk worden verlicht door een zachte aanraking of een specifieke actie die een sensorische truc wordt genoemd.

dbs

BEHANDELINGS- OPTIES

Er zijn geen specifieke tests, zoals bloedtests of scans, waarmee je kunt bepalen of iemand dystonie heeft. Omdat veel huisartsen niet bekend zijn met dystonie, heeft dit geleid tot een groot aantal niet-gediagnosticeerde of verkeerd gediagnosticeerde patiënten.

Hoewel dystonie niet te genezen is, zijn er een aantal behandelingen beschikbaar om het draaglijkter te maken:

  • medicijnen in tabletvorm (oraal);
  • injectietherapie;
  • diepe hersenstimulatie (DBS-therapie);
  • andere soorten operaties;
  • ondersteunende therapieën.

voor behandeling
en informatie
over dystonie
en het vinden
van lokale
patiënten-
verenigingen

Bezoek dystonia europe (Engelstalig)