29 Oktober is Wereld Beroerte Dag

Elke minuut kunnen 2 miljoen hersencellen permanent beschadigd raken.1
Daarom is het cruciaal om bij de eerste tekenen van een beroerte snel te handelen.

Wat is een beroerte?

Een beroerte, ook wel cerebrovasculair accident (CVA) genoemd, kan iedereen op ieder moment krijgen. Wereldwijd krijgt één op de vier mensen boven de 25 jaar een beroerte tijdens hun leven.2 Het is een medisch noodgeval.

Er zijn twee soorten beroertes.

HERSENBLOEDING

Er ontstaat plotseling een scheurtje in een bloedvat in de hersenen. Het bloed kan in en rondom de hersenen stromen en hersencellen beschadigen.

HERSENINFARCT

Een bloedvat in de hersenen raakt vernauwd of verstopt door een stolsel. De hersencellen krijgen onvoldoende of geen zuurstof meer en sterven af.

Herken een beroerte

Bekijk de video en
doe de FAST-test

 

Bron: Belgian Stroke Council

 

EEN BEROERTE KAN BEHANDELD WORDEN

Er zijn diverse behandelingsopties afhankelijk van het soort beroerte. Een herseninfarct (acute ischemische beroerte) kan worden behandeld met een bloedverdunnend medicijn via een infuus dat het bloedstolsel oplost (trombolyse), of door het stolsel te verwijderen met behulp van een katheter en een zelfontplooiende, verwijderbare stent (trombectomie).

IV icon

Beroertepatiënten krijgen traditioneel een bloedverdunnend medicijn via een infuus. Ze komen echter alleen in aanmerking als de behandeling binnen nul tot drie uur na het optreden van de symptomen kan worden gegeven (volgens de gebruiksindicaties). Er zijn ook nog andere contra-indicaties voor het gebruik van het medicijn.

IV icon

Trombectomie is een minimaal-ingrijpende operatie waarbij een klein hulpmiddel, een metalen stentstructuur (verwijderbare stent) wordt gebruikt om het stolsel uit de hersenen te verwijderen en de bloedstroom te herstellen.

Bij hersenbloedingen kan het gescheurde bloedvat chirurgisch of met behulp van een medisch hulpmiddel worden gedicht of afgesloten.

Eerste tekenen van beroerte: doe de FAST-test
Een mondhoek naar beneden? Teken van Beroerte
Een arm naar beneden - Teken van beroerte
Moeilijk spreken? Teken van beroerte

HELP EEN LEVEN TE REDDEN

Download de infografiek

1. Saver, Jeffrey. (2006). Time Is Brain - Quantified. Stroke; a journal of cerebral circulation. 37. 263-6. 10.1161/01.STR.0000196957.55928.ab.

2. World Stroke Organization – Global Stroke Fact Sheet 2019 - V. Feigin et al. Global, Regional, and Country-Specific Lifetime Risks of Stroke, 1990 and 2016 NewEngl J Med 2018;379:2429-2437

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.