Geoff Martha legt een stevig fundament voor Medtronic als wereldleider in de gezondheidstechnologie. Geoff is voorzitter en Chief Executive Officer (CEO) van Medtronic. Hij leidt het bedrijf, met een omzet van $30 miljard en 90.000 werknemers, bij het vervullen van de missie van Medtronic: technologieën gebruiken om het welzijn van mensen te verbeteren. Sinds Geoff in 2020 CEO werd, wordt hij regelmatig erkend als een gedreven en innovatief bestuurder. Hij werd onder andere genoemd als top CEO in de gezondheidszorgtechnologie door het Healthcare Technology Report, en als een van meest invloedrijke mensen in de gezondheidszorg door Modern Healthcare.

De missie van Medtronic - pijn verlichten, gezondheid herstellen en levens verlengen - heeft de onderzoekers en ingenieurs van het bedrijf geïnspireerd tot het creëren van enkele van de meest betekenisvolle medische technologieën in de geschiedenis van de gezondheidszorg: een pacemaker ter grootte van een vitaminepil, 's werelds eerste hybride, closed-loop-diabetespomp, neurostimulatoren voor pijn en hersenaandoeningen, en nog veel meer.

Onder leiding van Geoff tilt Medtronic de 'tech' in medtech naar een hoger niveau, door gebruik te maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van geavanceerde technologieën voor het transformeren van de gezondheidszorg, waaronder productieprocessen, robotica, data, machine learning en kunstmatige intelligentie. Geoff onderkent de kracht van partnerschappen en innovatieve samenwerkingsverbanden. En daarom heeft hij strategische overnames door Medtronic versneld, nieuwe financieringsmodellen voor onderzoek en ontwikkeling nagestreefd en nieuwe manieren van samenwerking omarmd over sectoren en wereldwijde grenzen heen.

Geoff nam zijn rol als CEO op zich toen de COVID-19-pandemie de hele wereld op haar grondvesten deed schudden. Als onderdeel van zijn belofte om een doelgericht leider te zijn, heeft Geoff het bedrijf snel gemobiliseerd en actie ondernomen om professionals en partners in de wereldwijde gezondheidszorg te helpen om patiënten te blijven behandelen en zichzelf te beschermen. Naast het versnellen van de ontwikkeling van oplossingen die op afstand ingezet kunnen worden, nam hij de ongekende stap om de intellectuele eigendom van het bedrijf voor de buitenwereld toegankelijk te maken. Hierdoor kwamen gepatenteerde ontwerpen van beademingsapparaten beschikbaar voor fabrikanten over de hele wereld. Deze stap hielp mee om tegemoet te komen aan de groeiende wereldwijde vraag naar beademingsapparatuur, resulteerde in nieuwe samenwerkingsverbanden en nam obstakels weg tussen sectoren die verbetering van de zorg in de weg stonden. In 2021 kende de Ireland-U.S. Council hem de Global Achievement Award toe als erkenning voor zijn rol bij het toezicht op de belangrijke bijdragen van Medtronic aan de strijd tegen de pandemie.

FORTUNE Magazine plaatste Medtronic in de top 15 van bedrijven op de lijst "Change the World" voor 2020, als erkenning voor de snelle acties tijdens de pandemie, en plaatste het bedrijf op de lijst van meest gewaardeerde bedrijven in 2021 en 2022. In de periode dat Geoff CEO is, stond Medtronic ook op plaats 10 van de Top 50 Companies for Diversity van DiversityInc in 2022; op de Management Top 250-lijst van het Drucker Institute in 2020; en op de Dow Jones Sustainability North America Index, als een van 's werelds toonaangevende bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

Sinds hij in 2011 bij Medtronic in dienst trad, is Geoff een fervent voorstander van door Medtronic gesponsorde initiatieven op het gebied van filantropie en diversiteit. Hij is lid van de raad van bestuur van de Medtronic Foundation en is namens Medtronic Executive Sponsor van FIRST Robotics (een internationale robotics-competitie voor middelbare scholieren die hen praktijkervaring in de techniek biedt). Geoff leidde ook het African Descent Network van Medtronic - een interne, Amerikaanse medewerkersgroep die zich richt op het aannemen, betrekken, behouden en ontwikkelen van medewerkers van Medtronic van Afrikaanse afkomst.

Voordat hij CEO van Medtronic werd, bekleedde Geoff diverse leidinggevende functies in het uitvoerend comité van het bedrijf, waaronder Senior Vice President, Strategy & Business Development; Chief Integration Officer; en Executive Vice President en President van de Restorative Therapies Group. Hij leidde met name de overname en daaropvolgende integratie van Covidien, de grootste overname in de geschiedenis van de medisch-technologische sector. Voordat hij bij Medtronic in dienst trad, bekleedde Geoff 19 jaar diverse functies op het gebied van bedrijfsontwikkeling, strategische marketing en verkoopmanagement bij GE Healthcare en GE Capital.

Geoff is heel actief in het wereldwijde bedrijfsleven en heeft zitting in de Business Roundtable, de Business Council, de International Business Council van het World Economic Forum, evenals in de Raad van Bestuur van de U.S.-China Business Council. In 2021 was hij medevoorzitter van de Taskforce on Health and Life Sciences voor B20, een G20-engagementgroep. Hij is lid van de Board of Trustees van de Asia Society, een toonaangevende onderwijsorganisatie die zich inzet voor het bevorderen van wederzijds begrip en het versterken van partnerschappen tussen volkeren, leiders en instellingen in Azië en de Verenigde Staten in een mondiale context. Hij is ook lid van het uitvoerend comité van de raad van bestuur van het Minnesota Business Partnership.

Geoff heeft een passie voor sociaal-economische kwesties en zit in de raad van bestuur van diverse non-profitorganisaties in Minneapolis: Children's HeartLink, dat toegang biedt tot zorg voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen over de hele wereld, de Northside Achievement Zone (NAZ), een samenwerkingsverband in de gemeenschap dat werkt aan het beëindigen van generatiearmoede en het opbouwen van een prestatiecultuur, zodat kinderen van ouders met een donkere huidskleur en een laag inkomen hun middelbareschooldiploma kunnen halen en een carrière kunnen opbouwen, en de YMCA of the North, die de groeimogelijkheden van elk kind en elke tiener wil stimuleren, zodat iedereen de kans krijgt om gezonder en zelfverzekerder te worden in een veiligere omgeving. Hij maakt ook deel uit van OneTen, een coalitie van leiders uit verschillende sectoren die zich inzetten om systematische obstakels voor zwarte Amerikanen uit de weg te ruimen.

Geoff heeft binnen het Scholar's Program een bachelordiploma in financiën behaald aan de Pennsylvania State University, waar hij met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Hij was aanvoerder van het mannenijshockeyteam van Penn State en hij werd later opgenomen in de Hockey Hall of Fame van Penn State. Van de universiteit ontving hij in 2016 de Penn State Hockey Distinguished Alumni Award. Hij is ook lid van Penn State's College of Liberal Arts Development Council.

Volg hem op Twitter (@GeoffMartha) en LinkedIn (linkedin.com/in/geoff-martha).

EXECUTIVE COMMITTEE

Bijdragen aan het algemeen belang van de medisch-technologische sector.

maak kennis met onze leiding

Raad van bestuur

Ontmoet de bijzondere mensen die ons bedrijf leiden.

Maak kennis het bestuur

Wie we zijn

Iedere seconde worden er ergens ter wereld twee patiënten geholpen met een product of therapie van Medtronic.

Lees meer over ons bedrijf