Your browser is out of date

With an updated browser, you will have a better Medtronic website experience. Update my browser now.

×

Skip to main content

Onze geschiedenis

Toonaangevend in technologische innovatie in

de gezondheidszorg sinds 1949 

Al meer dan 70 jaar zijn we toonaangevend in de gezondheidszorgtechnologie.
En we zijn het aan die geschiedenis verplicht om onophoudelijk te streven naar therapieën die levens veranderen.

1949: De garagebende

Earl Bakken, een afgestudeerde student in de elektrotechniek, en zijn zwager Palmer Hermundslie, een ondernemende ingenieur, begonnen een reparatiebedrijf dat zich richtte op medische elektronica. Ze noemden het bedrijf Medtronic. Het tweetal was gepassioneerd en had een sterke drive om hun wetenschappelijke en ondernemersvaardigheden te gebruiken om anderen te helpen. Naarmate ze meer werk hadden, namen ze een aantal werknemers in dienst, die zichzelf "de garagebende" noemden. Als verwijzing naar hun sobere werkplaats in twee kantoorunits die als garage dienden bij het huis van de familie Hermundslie in Minneapolis.

1957: De eerste pacemaker op batterijen

In 1957 viel met Halloween de stroom uit in Minneapolis, waardoor het leven van patiënten die net een openhartoperatie hadden gehad en vaak aan een pacemaker gekoppeld waren, in gevaar kwam. Pacemakers waren toen nog lompe apparaten die op karretjes werden rondgereden en op het stopcontact werden aangesloten. Een hartchirurg van de Universiteit van Minnesota die bezorgd was om zijn patiënten, vroeg Earl Bakken of hij een op batterijen werkende pacemaker kon maken. Bakken deed dat binnen vier weken, en met het revolutionaire apparaat konden ze levens gaan redden. Palmer Hermundslie, een ervaren piloot, vloog over de hele Verenigde Staten om pacemakers bij klanten af te leveren. Al snel werd de 'draagbare' pacemaker van Medtronic over de hele wereld verzonden. Een jaar later produceerde Medtronic de eerste implanteerbare pacemaker.

1974-1979: Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als een van de eerste bedrijven gaven we voorrang aan gelijke arbeidskansen. In 1979 werd de Medtronic Foundation opgericht, waarmee we onze wil en inzet om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, het zesde beginsel van onze missie, onderstreepten. Datzelfde jaar werd ook de Bakken Society opgericht, waarbinnen technische medewerkers worden erkend die meerdere, belangrijke bijdragen hebben geleverd aan Medtronic, aan de biomedische industrie en aan klanten en patiënten.

1974-1979: Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In 1977 brachten we de mechanische Medtronic-Hall-hartklep op de markt. Het ontwerp met de kantelbare schijf was een belangrijke ontwikkeling, en artsen wereldwijd kozen bijna een kwart eeuw voor deze klep.

1987: Uitbreiding met neurostimulatie

Voortbouwend op de wetenschap van het gebruik van elektrische stimulatie om de hartslag te versnellen, werkte Medtronic samen met Franse artsen aan het eerste systeem voor diepe hersenstimulatie ter wereld voor de behandeling van bewegingsstoornissen.

1996: Implanteerbare cardioverter defibrillatoren

Een decennium waarin we veel investeerden in onderzoek en ontwikkeling wierp zijn vruchten af toen we de eerste implanteerbare cardioverter defibrillatoren introduceerden. Deze werden ontworpen voor de behandeling van tachycardie, een gevaarlijk snelle hartslag.

2002: Eerste monitorings-systeem op afstand

Medtronic bracht het eerste monitoringssysteem op afstand in de sector op de markt. Het was ontworpen om op een veilige manier via internet gegevens van hartimplantaten ingebracht bij patiënten, naar de arts te verzenden.

2015: Overname van Covidien

Het samenbrengen van de uitgebreide capaciteiten van Covidien en Medtronic, was een versterking van onze mogelijkheden en inzet om enkele van de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg op te lossen. Hierdoor kunnen we meer mensen, op meer plaatsen, helpen behandelen dan ooit tevoren.

A photo of a hand holding a mini-med insulin pump

2016: Doorbraak in de diabeteszorg

Ons hybride 'closed-loop'-systeem is het eerste door de Amerikaanse Food & Drug Administration goedgekeurde hulpmiddel dat 24 uur per dag automatisch de basisdosering insuline afgeeft bij mensen met type 1 diabetes.

2020-2021: Geleid door onze missie tijdens de pandemie

Toen COVID-19 de wereld trof, bood onze missie ons houvast. In de eerste paar maanden mobiliseerden we ons om de helden in de frontlinie te helpen. Dit deden we door de productie van beademingsapparatuur te verhogen en door de ontwerpspecificaties van ons draagbare, compacte beademingsapparaat te delen. We creëerden ook virtuele (tele)zorghulpmiddelen voor zorgverleners en versnelden de ontwikkeling van technologie voor zorg op afstand, waardoor zorgverleners patiënten op afstand konden controleren.

2021: Nieuwe mogelijkheden in AI, robotgeassisteerde chirurgie

In juni kondigde Medtronic de eerste patiëntenprocedure aan met een nieuw systeem voor robotchirurgie in zachte weefsels. Deze baanbrekende technologie is een van de manieren waarop we onze high-tech capaciteiten uitbreiden in de wereld van gegevenswetenschap, machine learning en kunstmatige intelligentie (AI).