Arts en patiënt bespreken de aandoening van de patiënt

Beroerte en spasticiteit

Ernstige spasticiteit

Als u een beroerte heeft gehad en u ten gevolge daarvan een bepaalde mate van spasticiteit ervaart, is het belangrijk om te weten dat er behandelingen voor bestaan.

Waarom treedt spasticiteit op

Een beroerte wordt veroorzaakt door een bloedstolsel of breuk in een bloedvat waardoor de bloedstroom naar een deel van de hersenen onderbroken wordt. De hersencellen in dat gebied sterven af, met spraak-, bewegings- of geheugenproblemen tot gevolg.

De veranderingen in de hersenen kunnen de signalenstroom tussen de hersenen en de spieren verstoren, wat kan leiden tot lichte of ernstige spasticiteit – strak aangespannen spieren en stijfheid.

De meeste beroertepatiënten lijden aan een bepaalde vorm van spierstrakheid en stijfheid, variërend van licht tot ernstig.1

Behandeling zoeken

Spasticiteit kan en zou behandeld moeten worden. De juiste behandeling kan werk, school, dagelijkse activiteiten en verzorging gemakkelijker maken, en uw welbevinden en zelfredzaamheid vergroten.

Veel mensen kunnen hun spasticiteit onder controle houden door middel van het innemen van medicijnen, fysio- en ergotherapie, of injectietherapie, maar er zijn mensen voor wie deze behandelingen niet goed genoeg werken of die onverdraaglijke bijwerkingen ervaren. Raadpleeg een specialist op het gebied van spasticiteit om andere behandelingsopties te onderzoeken en vind de behandeling die geschikt is voor u.

Referenties

1

Watkins CL, Leathley MJ, Gregson JM, et al. Prevalence of spasticity poststroke.Clin Rehab. 2002;16(5):515-595.