man en vrouw fietsen

Behandelings-opties voor (peri)anale fistels

(Peri)anale fistels

Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen.

Er zijn verschillende operaties mogelijk. Zie hieronder de diverse behandelingsopties. Uw arts zal in eerste instantie kijken of een seton plaatsen een mogelijke behandeling voor u is. Is deze niet geschikt, dan zal hij/zij bekijken welke andere behandelingsmogelijkheid voor u het meest geschikt is.

Een seton plaatsen

Een seton is een siliconen draadje dat via een operatie in de fistelgang wordt gelegd. Aan de buitenkant (tussen de anus en de fistelingang) wordt de seton dichtgeknoopt, zodat deze er niet uit kan vallen. Door de seton kan het fistelkanaal niet dichtgroeien. Hierdoor nemen de ontstekingen af. Het doel is om de fistelgang ontstekingsvrij te krijgen. Deze behandeling wordt gekozen wanneer de fistel dieper ligt en de fistelgang door de sluitspier loopt. De toepassing van een seton is geen definitieve behandeling, maar dient slechts ter overbrugging naar de uiteindelijke behandeling.1

Als deze behandeling bij u niet effectief is, dan zal uw arts bekijken welke andere definitieve behandelingsmogelijkheid voor u het meest geschikt is, zoals fistulotomie, Tissue col,
LIFT-behandeling, mucosa advancement-plastiek, laserbehandeling, VAAFT-behandeling of behandeling met collageenpasta.

Fistulotomie, het open leggen van de fistelgang

fistulotomie

Als een fistel dicht bij de anus ligt, loopt deze meestal nauwelijks door de sluitspier. De fistelgang kan worden geopend zonder dat de chirurg veel door de sluitspier hoeft te gaan. Hierdoor is het risico op incontinentie door beschadiging van de sluitspier beperkt. De wond wordt opengelaten en groeit binnen een aantal weken vanzelf dicht.

Tissue col, het dichtlijmen van een fistel

Tissue col, het dichtlijmen van een fistel

Bij een Tissue col wordt de fistelgang schoongemaakt en de inwendige opening dichtgeplakt. De lijm wordt in de fistelgang gespoten. De cellen van het omringende weefsel groeien in de lijm en doen de fistel verdwijnen. De kans bestaat dat de fistel niet helemaal dicht gaat.

LIFT-behandeling

Tissue col, het dichtlijmen van een fistel

LIFT staat voor Ligation of the Interfincteric Fistula Tract. Hierbij wordt de fistelgang opgezocht via een sneetje dat net buiten de anus wordt gemaakt. De fistelgang wordt van buitenaf dichtgebonden met een hechtingsdraad. Soms plaatst de chirurg ook een biologisch matje. De wond wordt dichtgemaakt. Er is een risico op incontinentie door beschadiging aan de sluitspier.

Mucosa advancement-plastiek

Mucosa advancement plastiek

Bij deze operatie wordt de inwendige opening van de fistelgang net boven de opening bedekt met slijmvlies (door transplantatie/ verschuiving van slijmvlies net boven de opening). Deze methode kan alleen worden toegepast wanneer de inwendige opening van de fistel dieper ligt. Voor deze ingreep moet de chirurg soms grote wonden in de huid maken. Hierdoor is na de operatie langdurige wondverzorging nodig. Patiënten hebben na de operatie ook vaak meer pijn dan bij de andere behandelingen. Ook is er kans op beschadiging aan de sluitspier en incontinentie.

Laserbehandeling

Bij de laserbehandeling schroeit de chirurg met een laserdraad het kanaal en de inwendige opening van de fistel dicht. Deze behandeling kan zo nodig worden herhaald. Er bestaat een risico op incontinentie door beschadiging aan de sluitspier en op beschadiging van het omliggende weefsel.

VAAFT-behandeling

VAAFT-behandeling

VAAFT staat voor Video-assisted Anal Fistula Treatment. Bij deze behandeling vinden de diagnose en de operatie in één ingreep plaats. Hierbij wordt videoapparatuur gebruikt. Met behulp van een fistuloscoop wordt de hele fistel in beeld gebracht. Zo blijft tijdens de ingreep ook de interne fistelopening goed zichtbaar. De interne opening wordt gesloten met een speciale nietmachine (stapler) of een eigen huidflap (gesteeld transplantaat of cutaneous-mucosal flap). Er bestaat een risico op incontinentie door beschadiging van de sluitspier.

Behandeling met collageenpasta

Behandeling van (peri)anale fistels met collageenpasta

De behandeling met collageenpasta is een sluitspiersparende behandeling van anale fistels.2,3 De collageenpasta bestaat uit varkenshuid waarbij alle DNA, RNA en vetten zijn verwijderd en die wordt vermengd met een zoutoplossing. Hierdoor ontstaat een soort pasta waarmee het fistelkanaal volledig wordt opgevuld, ook de zijtakken.

Referenties:

1

Perianale fistels: veranderende inzichten met betrekking tot classificatie en diagnostiek en een nieuwe behandelstrategie, P.J van Koperen, K Horsthuis, W.A. Bemelman, J.Stoker en J.F.M Stors; Ned.Tijdschr.Geneeskd. 2008 20 december,152 (51/52)

2

White Paper on Permacol™ Collagen Paste for anal fistula treatment; Expert Opinion Practice-based Recommendation

3

Nice guidelines 2017; Published 23 May 2017, nice.org.uk/guidance/mib105.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.