EFFICIËNTERE, GEÏNTEGREERDE ZORG VERLENEN DOOR WAARDE TE CREËREN

Engelstalige video: Aligning Value (Waarde creëren)

De kosten van de gezondheidszorg blijven wereldwijd stijgen. In 2013 was de totale uitgave van de wereldwijde gezondheidszorg $ 7,2 biljoen. Dat is ongeveer 11 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP). De komende jaren zal dit bedrag met meer dan 5% stijgen.1 In de VS is de verwachting dat de kosten tot aan 2021 zullen stijgen met $ 4,8 biljoen, goed voor bijna 20% van het BBP.2

Dit is helaas geen efficiënt gebruik van geld. Beter gezegd: in de Verenigde Staten wordt meer dan een kwart van de totale ziekenhuisuitgaven besteed aan administratieve kosten en dit cijfer blijft toenemen. De VS is Nederland (19,8 procent) en Engeland (15,5 procent) voorbijgestreefd en staat nu op de eerste plaats - als het land zijn overheaduitgaven kan verminderen naar de lagere niveaus zoals in Canada of Schotland, dan zou het land de uitgaven kunnen verminderen met $ 150 miljard.3

$ 7,2 biljoen

In 2013 was de totale uitgave aan de wereldwijde gezondheidszorg $ 7,2 biljoen (ongeveer 11 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product).1

Dat is de reden waarom de overheid, gezondheidszorgsystemen, zorgverzekeraars en andere organisaties experimenteren met grootschalige, nieuwe benaderingen om de kosten van de gezondheidszorg te verlagen. De kosten zijn nu $ 948 per persoon per jaar.4

Als wereldwijde organisatie werkt Medtronic met belanghebbende partijen en professionals in de gezondheidszorg. We streven ernaar om onze technologieën, middelen en onze mensen optimaal in te zetten. We willen op nieuwe manieren samenwerken met nieuwe partners om een nieuw tijdperk in de gezondheidszorg te creëren.

We werken samen met de wereldwijde gezondheidszorggemeenschap. We passen onze technologie, dienstverlening, inzichten en werkwijzen toe in oplossingen die bijdragen aan de operationele efficiëntie in het gezondheidszorgsysteem, en aan betere zorg voor patiënten. We gaan nieuwe vormen van relaties aan met partijen die zich inzetten voor het bouwen van modellen die de patiëntresultaten verbeteren en de kosten verlagen.

$ 948 per persoon per jaar

Over de hele wereld zijn de kosten van de gezondheidszorg nu $ 948 per persoon per jaar.4

GROTERE WAARDE DOOR GEÏNTEGREERDE, EFFICIËNTERE ZORG

'Het beste ziekenhuisbed is een leeg bed'. Don Berwick, voormalig beheerder van de Amerikaanse Medicare en Medicaid-programma's, heeft dit op veel momenten gezegd.5 Hij is van mening dat in een fee-for-service-model ziekenhuizen streven naar zorgvolume, want dat is hoe ze winstgevend blijven. Maar als landen over de hele wereld overgaan naar ‘value-based’ gezondheidszorg ‒ Value-Based Healthcare of VBHC is een methode die gericht is op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt en het reduceren van de zorgkosten ‒ dan wenden de systemen nieuwe strategieën aan om de patiënten zo snel mogelijk door de zorgroute in het ziekenhuis heen te krijgen of om patiënten helemaal uit het ziekenhuis te houden — terwijl ze de best mogelijke patiëntenzorg proberen te bieden.

Ons Integrated Health Solutions-team begon meer dan twee jaar geleden te werken met medische voorzieningen om de doorvoer te vergroten en de efficiëntie in de gezondheidszorg beter te laten verlopen. Dat deden zij door hartkatheterisatiekamers (cathlabs) in ziekenhuizen efficiënter te maken, zodat meer patiënten kunnen worden behandeld.

$ 1 miljard aan cardiale zorg

Medtronic beheert momenteel cathlabs in 50 ziekenhuizen, en daarmee op efficiënte wijze $ 1 miljard aan hartzorg.

Op het Imperial College Healthcare NHS Trust in het Verenigd Koninkrijk, vernieuwde het team van Medtronic verouderde apparatuur in de cathlabs. Daarvoor gebruikte het de meest innovatieve medische technologie die beschikbaar is. Het team optimaliseerde de dagelijkse werkzaamheden en liet daarmee een aanzienlijke waardecreatie zien — waaronder efficiëntiebesparingen — van naar schatting 940.000 euro in het eerste jaar.

Op basis van dit succes werd dit programma ook doorgevoerd in andere wereldmarkten. Dit resulteerde erin dat het team van Medtronic wereldwijd meer dan 50 cathlabs beheert, en daarmee op efficiënte wijze $ 1 miljard aan hartzorg.

Buiten de cathlabs passen we onze therapie en kennis van ziektestatussen toe binnen het gehele ziekenhuis. Tegelijkertijd houden we toezicht op de totale bedrijfsvoering. Door het werk dat Medtronic samen verzette met het Maastricht University Medical Center in Nederland, heeft Medtronic het ziekenhuis ongeveer $ 6 miljoen helpen besparen tijdens het eerste jaar van onze samenwerking.

Afname van 20 procent in dure ziekenhuisopnamen en een afname van 25 procent in ziekenhuisdagen

Tot op heden heeft het
VA-telehealth-programma een afname van 20 procent in dure ziekenhuisopnamen en een afname van 25 procent in ziekenhuisdagen opgeleverd.6

We werken ook samen met patiënten buiten het ziekenhuis. Dat doen we door gebruik te maken van de kracht van technologie om zo meer geïntegreerde zorg te leveren. Met in het achterhoofd de gedachte dat de beste ziekenhuizen de lege ziekenhuizen zijn, maakt het grootste geïntegreerde gezondheidszorgsysteem in de VS, de US Veterans Health Administration (VA), gebruik van een reeks telemonitoringsdiensten. De Care Management Services van Medtronic in de VS, behoren daar ook toe. Daarmee kunnen specifieke patiëntsubgroepen worden ondersteund, wat neerkomt op in totaal 23 miljoen patiënten. Tot op heden heeft het VA telehealth-programma een afname van 20 procent in dure ziekenhuisopnamen en een afname van 25 procent in ziekenhuisdagen opgeleverd.6

Daarnaast heeft Medtronic een in Nederland gevestigd bedrijf genaamd Diabeter overgenomen. Diabeter maakt gebruik van high-tech- en high-touch-oplossingen om de zorg voor mensen met type 1 diabetes buiten het ziekenhuis te beheren.

GROTERE WAARDE IN PARTNERSCHAP

Hoewel we ervan overtuigd zijn dat Medtronic een unieke rol speelt bij de overgang naar uitgelijnde, 'value-based' gezondheidszorg, weten we dat we meer kunnen doen. We hebben de mogelijkheid om krachtige nieuwe technologieën en diensten te creëren om zo betere resultaten voor de patiënten te bereiken tegen lagere kosten. En we erkennen volkomen dat er geen enkele entiteit bestaat die het gezondheidszorgsysteem volledig in deze richting kan bewegen. Slechts door samenwerking en partnerschap kunnen we allemaal voordeel hebben bij een 'value-based' gezondheidszorg.

Ons streven om nieuwe waardevormen te creëren in de samenwerking met anderen, is nog een voorbeeld van hoe Medtronic bereid is om samen verder te gaan: Further, Together.

MEER INFORMATIE OVER HOE MEDTRONIC WAARDE CREËRT OM EFFICIËNTERE, GEÏNTEGREERDE ZORG TE VERLENEN

Referenties

2

Centers for Medicare and Medicaid Services, National Health Expenditures Projections 2011-2021. https://www.cms.gov/Research-Statistics-Data-and-Systems/Statistics-Trends-and-Reports/NationalHealthExpendData/NationalHealthAccountsProjected.html. Ingezien op 8 september 2015.

3

Himmelstein DU1, Jun M2, Busse R3, Chevreul K4, Geissler A5, Jeurissen P6, Thomson S7, Vinet MA8, Woolhandler S9. A comparison of hospital administrative costs in eight nations: US costs exceed all others by far. Health Aff (Millwood). 2014 Sep;33(9):1586-94. doi: 10.1377/hlthaff.2013.1327.

4

WHO Global Health Expenditure Atlas. Ingezien op 19 augustus 2019.

5

East Carolina University News Services. Expert Opinion: Health reform can reduce costs, improve quality. October 11, 2012. Ingezien op 1 september 2015.

6

Adam Darkins, Patricia Ryan, Rita Kobb, Linda Foster, Ellen Edmonson, Bonnie Wakefield, and Anne E. Lancaster. Telemedicine and e-Health. December 2008, 14(10): 1118-1126. doi:10.1089/tmj.2008.0021.