Pustiti video - Image of a patient and a doctor in the doctor's office.

KOJI SU SVE TRETMANI ZA PROŠIRENE VENE?

Za proširene vene je dostupno više tretmana. Doktor najpre obično preporučuje da vežbate, držite stopala podignuta i nosite čarape za vene. Osobe kojima proširene vene i dalje prave probleme mogu da razmotre sledeće opcije:

ENDOTERMNA ABLACIJA

Ovo je jedan od prvih zahvata koji se nudi u većini slučajeva. Zahvat koristi energiju visokofrekventnih radio-talasa ili lasera za začepljivanje oštećene vene. Time se krv preusmerava u zdrave vene. Za oblast na kojoj se obavlja zahvat može da se koristi lokalna anestezija, ali moguće je i korišćenje opšte anestezije. Posle radiofrekventnog tretmana treba nositi kompresione čarape bar nedelju dana.

ULTRAZVUČNO VOĐENA SKLEROTERAPIJA PENOM

Ova opcija se obično nudi ako endotermna ablacija nije pogodna za pacijenta. Kontraindikovana je tromboza dubokih vena. Uz navođenje ultrazvučnim skenerom, u venu se ubrizgava specijalna zaptivna pena. Ovaj zahvat se najčešće obavlja pod lokalnom anestezijom. Zavoji ili kompresione čarape se obično nose do nedelju dana posle zahvata.

ZATVARANJE CIJANOAKRILATNIM LEPKOM

Pri ovom zahvatu, u venu se ubrizgava posebna vrsta lepka. Ovaj zahvat se najčešće obavlja pod lokalnom anestezijom. Kateter za ubrizgavanje lepka se navodi pomoću ultrazvuka. Osobe nad kojima se izvede ovaj zahvat obično ne moraju da nose kompresione čarape.

HIRURŠKI ZAHVAT

Pre zahvata opisanih iznad, tradicionalni način rešavanja problema sa proširenim venama bio je podvezivanje i hirurško čupanje. Ovaj zahvat se i dalje koristi i sastoji se od uklanjanja vene, najčešće pod opštom anestezijom. Prave se dva reza, a kroz venu se provlači žica da bi je izvukli. To može da izazove bol, modrice, krvarenje i moguća oštećenja nerava. U nekim slučajevima, može da dovede i do tromboze u dubokim venama (stvaranje krvnog ugruška u veni). Oporavak od podvezivanja i hirurškog čupanja može da traje do tri nedelje. Pacijenti najčešće moraju da nose kompresione čarape do nedelju dana posle zahvata.

Izvori

3

Proebstle TM, Alm BJ, Göckeritz O, et al. Five-year results from the prospective European multicentre cohort study on radiofrequency segmental thermal ablation for incompetent great saphenous veins. Br J Surg. February 2015;102(3):212-218. 

NE ZANEMARUJTE SIMPTOME HRONIČNE VENSKE INSUFICIJENCIJE (CVI) TOKOM PANDEMIJE COVID-19

AKO IMATE SIMPTOME, ZATRAŽITE DIJAGNOSTIČKI PREGLED ZA CVI OD DOKTORA!

RANIJI TRETMAN DAJE BOLJI ISHOD

Nedavno istraživanje je pokazalo da je kod pacijenata koji su ranije podvrgnuti tretmanu zatvaranja vena i terapiji sa kompresionim čarapama za venske čireve na nogama uočeno:
 
  • Znatno kraće vreme do oporavka;
  • Duži period bez nastanka čireva.