Pustiti video - Image of a lady reading on her iPad with a cup of coffee.

ŠTA SU PROŠIRENE VENE I HOĆU LI IH DOBITI?

Proširene vene su najčešće na nogama i stopalima. Obično su plave ili ljubičaste boje i mogu da budu natekle. Proširene vene mogu da izazovu osećaj težine, bola i neprijatnosti u nogama i zbog njih stopala i skočni zglobovi mogu da izgledaju naduvano. Nekim osobama može da se javi osećaj pečenja ili pulsiranja, ili osećaj grčeva u nogama. Vene mogu i da svrbe i da izazovu suvu kožu u pogođenoj oblasti. Nekim osobama se simptomi pogoršaju kad je vreme toplo ili ako dugo stoje. Simptomi mogu da se ublaže vežbanjem ili odmaranjem sa podignutim nogama i stopalima.

ŠTA IZAZIVA PROŠIRENE VENE?

Uzrok im je prestanak pravilnog rada malih zalistaka u venama. U zdravoj veni, zalisci zaustavljaju povratni tok krvi koja se pumpa ka srcu nazad u venu. Ako se zalisci oštete, krv se nakuplja u veni, zbog čega vena nabrekne.

KO DOBIJA PROŠIRENE VENE?

Što ste stariji, veća je verovatnoća da dobijete proširene vene ako ste žensko, ako neki član porodice pati od proširenih vena, ako ste gojazni, ako na poslu dugo stojite ili ako ste trudni.

DA LI SU PROŠIRENE VENE TEŽAK POBLEM?

Oštećenja zalistaka koja dovode do proširenih vena mogu da prerastu u težu bolest, zvanu hronična venska insuficijencija. Ako se ne leči, može da dovede do nastanka čireva (bolnih rana na koži), koji mogu da ograniče pokretljivost i da loše utiču na kvalitet života.

MOGU LI PROŠIRENE VENE DA SE LEČE?

Mogu. Ima nekoliko načina lečenja proširenih vena. Pored vežbanja i podizanja stopala, prvu liniju odbrane najčešće čine čarape za vene. Međutim, ako nastave da prave problem, proširene vene mogu da se tretiraju:

  • Toplotom, da bi se obolele vene zapušile (korišćenjem radiofrekventne energije ili lasera);
  • Posebnom penom za zatvaranje vena;
  • Postupkom ablacije pomoću cijanoakrilatnog lepka.

Takođe, obolele vene mogu da se izvade.

Pročitajte više o proširenim venama i njihovom lečenju

NE ZANEMARUJTE SIMPTOME HRONIČNE VENSKE INSUFICIJENCIJE (CVI) TOKOM PANDEMIJE COVID-19

AKO IMATE SIMPTOME, ZATRAŽITE DIJAGNOSTIČKI PREGLED ZA CVI OD DOKTORA!

RANIJI TRETMAN DAJE BOLJI ISHOD

Nedavno istraživanje je pokazalo da je kod pacijenata koji su ranije podvrgnuti tretmanu zatvaranja vena i terapiji sa kompresionim čarapama za venske čireve na nogama uočeno:
 
  • Znatno kraće vreme do oporavka;
  • Duži period bez nastanka čireva.