vrouw die fietst

Behandelings-opties

Spataderen (chronische veneuze insufficiëntie)

Er zijn verschillende methoden om spataderen te behandelen. De medische ingrepen zijn gericht op het dichtmaken of verwijderen van de spatader, zodat het bloed wordt omgeleid via andere gezonde aderen. Na alle vormen van spataderbehandeling kan een tijdelijke aderontsteking optreden. Dit komt voor bij 20% van de behandelingen.

Elastische kousen (steunkousen)

Steunkousen nemen de druk weg, waardoor er minder snel nieuwe spataderen ontstaan en ze verminderen vochtophoping bij de enkels.

Strippen

De spatader wordt onder narcose (geheel of gedeeltelijk) verwijderd via twee kleine sneetjes.

Crossectomie

De arts bindt de spataderen dicht, waardoor de bloeddoorstroming stopt. Dit gebeurt alleen bij een lekkend klepje in de verbindingsader in de lies of knie. Deze behandeling komt zelden voor.

Ambulante flebectomie

De spataderen worden via een operatie verwijderd met een soort haakje, via meerdere kleine sneden. Dit wordt toegepast bij goed voelbare en zichtbare, kleine (kronkelende) spataderen.

Dichtspuiten met vloeistof
(sclerocompressie-therapie)

De arts spuit een vloeistof in de kleine spatader, die een onschuldige ontsteking aan de binnenkant van de ader veroorzaakt. De ader wordt dichtgedrukt, en de wand kleeft door de ontsteking vast. De ader verhardt en verschrompelt. Deze behandeling wordt vaak toegepast bij kleinere spataderen.

Dichtspuiten met schuim

Bij deze behandeling wordt de vloeistof ‘opgeschuimd’. Hierdoor is de vloeistof dikker en kan deze soms effectiever inwerken op de vaatwand en zich beter verspreiden over een grotere oppervlakte. Dit wordt toegepast bij grotere aderen.

Irriteren van de vaatwand

Bij deze behandeling wordt door middel van een bewegende dunne draad met aan het uiteinde een klein metalen balletje de binnenste laag van de aderwand beschadigd, waarna een irriterende stof in de ader gespoten wordt. Door littekenweefsel dat zich daardoor zal vormen, verkleven de vaatwanden.

Ablatietherapie met radiofrequentie of laser

De ader wordt via een katheter dichtgebrand met behulp van bijvoorbeeld radiofrequentiegolven of laser onder plaatselijke verdoving.

Dichtlijmen

Bij deze nieuwste methode wordt de spatader afgesloten met een speciale weefsellijm. Doordat de ader niet wordt verhit, is plaatselijke verdoving rondom de te behandelen ader niet meer noodzakelijk. Na een kleine prikje om de huid te verdoven op de plaats waar de katheter wordt ingebracht, is de ingreep vrijwel pijnloos.1

Referenties:

1

Morrison, N. VenaSeal Closure System vs. Radiofrequency Ablation for Incompetent Great Saphenous Veins (VeClose). 36 Month Results presented at: IVC; April 20, 2017; Miami, FL

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.