vrouw die fietst

Radiofrequente ablatietherapie en dichtlijmen van spataderen

Spataderen (chronische veneuze insufficiëntie)

Ter behandeling van spataderen (chronische veneuze insufficiëntie) kan gebruik gemaakt worden van twee minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen, namelijk radiofrequente (RF-)ablatietherapie en dichtlijmen van spataderen.

Wat is het?

Bij de RF-ablatietherapie wordt de spatader van binnenuit door verhitting met radiofrequentiegolven afgesloten. Deze behandeling is minder belastend voor u dan een operatie onder algemene narcose 1, aangezien deze kan gebeuren onder lokale verdoving.

De nieuwste methode om spataderen te behandelen is het dichtlijmen. Met deze behandeling van binnenuit (endoveneus) ‘lijmt’ de arts de oppervlakkige hoofdader dicht met speciaal samengestelde medische lijm. Na een kleine prikje om de huid te verdoven op de plaats waar de katheter wordt ingebracht, is de ingreep vrijwel pijnloos. De hoofdader hoeft niet meer te worden verdoofd.

Meer: Radiofrequente ablatietherapie
Meer: Dichtlijmen van de spataderen


Voordelen en risico's

Elke chirurgische ingreep, dus ook de minder-ingrijpende behandeling van spataderen, heeft voordelen en risico's. Het is belangrijk dat u deze voordelen en risico's begrijpt als u een behandeling voor uw spataderen overweegt.

Meer: Radiofrequente ablatietherapie
Meer: Dichtlijmen van de spataderen


Vragen en antwoorden

We geven antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over de RF-ablatietherapie en het dichtlijmen van spataderen.

Meer: Radiofrequente ablatietherapie
Meer: Dichtlijmen van de spataderen

Referenties:

1

Morrison, N. VenaSeal Closure System vs. Radiofrequency Ablation for Incompetent Great Saphenous Veins (VeClose). 36 Month Results presented at: IVC; April 20, 2017; Miami, FL

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.