Medtronic wil leidende rol innemen in de transitie naar een 'value-based' gezondheidszorg.

Sheri Dodd, VP en General Manager van Medtronic Care Management Services, bespreekt de betrokkenheid van Medtronic bij 'value-based', waardegerichte gezondheidszorg.

 

Volgens Sheri Dodd, Vice President van Medtronic, is 'value-based' gezondheidszorg (value-based healthcare - VBHC) het gebied waar alle factoren samenkomen en beslissingen worden genomen als het gaat om de toekomst van de gezondheidszorg.

“Er komt een moment in de zeer nabije toekomst dat fabrikanten van medische hulpmiddelen daadwerkelijk betaald worden voor de resultaten die ze hebben geleverd. Zo simpel is het”, stelde Dodd tijdens een paneldiscussie op de 5e jaarlijkse DeviceTalks-bijeenkomst in Minneapolis. Deze bijeenkomst werd gesponsord door het online tijdschrift over medische hulpmiddelen 'MassDevice' en het 'Medical Design & Outsourcing Magazine'.

 “Je wordt niet betaald om iets te maken, je wordt niet betaald voor het leveren van een dienst, maar je gaat betaald worden voor het resultaat dat je hebt geleverd met die dienst of die technologie”, voegde ze eraan toe.

Dodd bevindt zich in een unieke positie om te spreken over het streven van Medtronic om te gaan bijdragen aan ‘value-based’ gezondheidszorg. Ze is Vice President en General Manager van Medtronic Care Management Services, een divisie van het bedrijf die is opgezet om patiënten met chronische ziektes te helpen monitoren. En wel tijdens verschillende fasen van hun gezondheid en herstel, waaronder in de periode na hun ontslag uit het ziekenhuis.

“Binnen de diensten waar ik verantwoordelijk voor ben, hoef je geen hulpmiddel van Medtronic te hebben”, zegt Dodd. “Je hebt een chronische ziekte en we helpen je om je aandoening in de gaten te houden. Ik ben zeer enthousiast over wat we kunnen gaan betekenen binnen het raamwerk van ‘value-based’ gezondheidszorg”, zei ze.

Dodd zei dat het streven van Medtronic om bij te dragen aan 'value-based' gezondheidszorg nu in alle lagen van het bedrijf is doorgedrongen. En de manier waarop Medtronic zaken doet is hierdoor al aan het veranderen.

“Het is een proces dat extreem veel discipline vergt, en Omar Ishrak (Chairman en CEO van Medtronic) stelt de divisieleiders verantwoordelijk”, zei ze. “Het idee dat we ons bedrijfsmodel zullen veranderen en dat we betaald worden wanneer het resultaat is behaald, is een totaal ander model dan hoe er vanouds in de medisch-technologische sector is gewerkt.”

Dodd zei dat alle bedrijfsactiviteiten van Medtronic, van mogelijke overnames tot aan onderzoek en ontwikkeling, bekeken worden door een bril van of en hoe dit zal bijdragen aan een 'value-based' gezondheidszorgsysteem. Ze zei ook dat het bedrijf constant mogelijke strategische partnerschappen onderzoekt met klanten die in hetzelfde geïnteresseerd zijn. Niet iedereen is er klaar voor.

“Het is niet altijd de grootste klant die er daadwerkelijk klaar voor is”, zegt ze. “In feite is het de klant die wil vernieuwen, de klant die kijkt naar het gegeven dat er binnen 'value-based' gezondheidszorg nog geen duidelijke regels zijn en hier ook warm voor loopt. Dat zijn de klanten die klaar zijn om een relatie met je aan te gaan om samen deze regels te gaan opstellen.”

Dodd, die vijf jaar bij de Wereldgezondheidsorganisatie en dertien jaar bij Johnson & Johnson heeft gewerkt voordat ze naar Medtronic kwam, zegt dat bedrijven in de medisch-technologische sector een unieke kans hebben om leiding en vorm te geven aan de toekomst van de gezondheidszorg.

“Je kunt niet verantwoordelijk zijn voor de eindresultaten als je in dat spectrum niet over de diensten en de middelen beschikt om invloed uit te oefenen en het verschil te kunnen maken”, zei ze. “Voor mij betekent het dat medische technologie het je mogelijk maakt om een grotere rol te spelen van begin tot einde. En met een missie als die van Medtronic, waarbij je echt bezig bent met het behalen van een goed resultaat, dan kijk je naar het spectrum van die zorg. Het is echt boeiend.”