Kijkoperatie voor obesitas (bariatrische chirurgie)

Obesitas (zwaarlijvigheid)

Een multidisciplinair team van artsen uit verschillende disciplines bepaalt of u in aanmerking komt voor bariatrische chirurgie en welke techniek het best kan worden toegepast.

Meer: Komt u in aanmerking voor een kijkoperatie voor gewichtsverlies

Voordat u een chirurgische ingreep krijgt, wordt u uitvoerig onderzocht om een beeld te krijgen van uw huidige gezondheid en om vast te stellen dat er geen medische contra-indicaties zijn (zowel fysiek als psychologisch).

De meest toegepaste operaties bij obesitas zijn de maagverkleining door middel van een gastric sleeve of de gastric bypass-ingreep (maagverkleining en darmomleiding).

MAAGVERKLEINING: GASTRIC SLEEVE

De gastric sleeve-ingreep is een maagverkleining via een kijkoperatie. Het is een zogenaamde restrictieve operatie waarbij de maag wordt verkleind en het hongergevoel daarna afneemt. Restrictief wil zeggen dat de hoeveelheid die je kunt eten, wordt beperkt.

Bij deze maagverkleiningsmethode blijf de maagklep behouden, waardoor de maag in staat is zich op normale wijze te legen. U ervaart een gevoel van verzadiging als uw kleinere maag voldoende is gevuld.

Tijdens de kijkoperatie

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld 45 minuten. Door middel van een kijkoperatie (dus zonder in de buik te snijden) wordt twee derde van de maag verwijderd, zodat er een smalle, rechtopstaande maag overblijft. De chirurg haalt het deel van de maag dat is losgesneden uit de buik.

Na de operatie

U blijft ongeveer een uur in de uitslaapkamer, waarna u naar de verpleegafdeling wordt gebracht. Meestal mag u het ziekenhuis na een dag verlaten.

MAAGVERKLEINING en DARMOMLEIDING:
GASTRIC BYPASS

De gastric bypass-ingreep is een kijkoperatie met twee doelen. Ten eerste wordt de maag een stuk kleiner gemaakt. Er blijft een klein voormaagje over dat snel gevuld is, om de voedselinname te beperken. En ten tweede maakt de chirurg een omleiding van de dunne darm. Hij sluit de dunne darm aan op het voormaagje, waardoor de voedselstroom en de verteringssappen van de dunne darm worden omgeleid. Hierdoor wordt het ingenomen voedsel niet volledig verteert en worden er minder calorieën opgenomen in het lichaam (malabsorptie).

Tijdens de kijkoperatie

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur.

Bij deze operatietechniek:

  • verkleint de chirurg de maag tot de inhoud van een koffiebekertje. Dit beperkt de hoeveelheid voedsel die u kunt verdragen en inneemt.
  • wordt de voedselstroom omgeleid: een deel van de dunne darm wordt overgeslagen in het traject. De voeding komt niet langer terecht in het bovenste deel van de dunne darm, maar direct in het middenstuk. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen opgenomen in het lichaam.

Na de operatie

U blijft ongeveer een uur in de uitslaapkamer, waarna u wordt overgebracht naar de verpleegafdeling. Meestal mag u het ziekenhuis een dag na de ingreep verlaten.

Voordelen en risico's

Een kijkoperatie voor obesitas is bedoeld om uw gewicht te verminderen en zo obesitas-gerelateerde aandoeningen te voorkomen, en uw gezondheid op lange termijn te bevorderen.

De behandelingen en resultaten van een dergelijke kijkoperatie kunnen echter per patiënt verschillen en uw arts zal dit met u bespreken.

Uw medisch team geeft u belangrijke medische informatie over de verschillende kijkoperaties voor obesitas, waaronder de voordelen, indicaties, voorzorgsmaatregelen, klinische resultaten, nadelige bijwerkingen en risico's die bij elke operatietechniek horen.

Net als bij elke medische ingreep zijn er ook risico's verbonden aan een obesitas-kijkoperatie.

MOGELIJKE BIJWERKINGEN

Mogelijke bijwerkingen van een kijkoperatie voor gewichtsvermindering zijn onder andere: misselijkheid en braken, gasvorming en opgeblazen gevoel, dumpingsyndroom (klachten na een te snelle maagontlediging), lactose-intolerantie, tijdelijk dunner worden van het haar, depressie en psychologisch ongemak, en veranderingen in de stoelgang.

MOGELIJKE COMPLICATIES

Mogelijke complicaties van een kijkoperatie voor gewichtsvermindering kunnen zijn: infecties of bloedingen bij de hechtingen/nietjes, verstopping van de ingewanden of het maagzakje, uitdroging, bloedstolsels in de benen of longen, vitamine- en mineralentekort, eiwitondervoeding, hernia als gevolg van slecht geheelde wond, en overlijden.

In sommige gevallen kan de ingreep niet of moeilijk worden teruggedraaid en soms is er een hersteloperatie nodig.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.