Kijkoperatie voor obesitas (bariatrische chirurgie) komt u ervoor in aanmerking?

Obesitas (zwaarlijvigheid)

Gewichtsverlies kan voordelen bieden

Voor sommige mensen met zwaarlijvigheid of obesitas zijn diverse veranderingen in het dieet, meer lichaamsbeweging en/of psychologische begeleiding niet voldoende om aanzienlijk af te vallen.

Kijkoperatie

Als u obesitas heeft en alle behandelingsopties zonder operatie al heeft geprobeerd, kan een kijkoperatie (bariatrische chirurgie) u mogelijk helpen om gewicht te verliezen. Na de operatie kunt u namelijk minder voedsel tot u nemen en uw spijsverteringsproces wordt positief beïnvloed.

90% van de patiënten die voor hun obesitas een kijkoperatie heeft ondergaan, ervaart een verbeterde kwaliteit van hun leven. Een operatie om uw gewicht te verminderen, verkleint bovendien de kans op het overlijden aan obesitas-gerelateerde ziekten op lange termijn met 30 tot 40%.1

KOMT U IN AANMERKING VOOR EEN OBESITAS-KIJKOPERATIE?

Een kijkoperatie voor gewichtsverlies (bariatrische chirurgie) is mogelijk een optie voor u. De standaardcriteria2 om hiervoor in aanmerking te komen, zijn:

  • Patiënten met een body-mass index (BMI) van > 40. Voor mannen komt dit doorgaans neer op 45 kg of meer aan overgewicht, en voor vrouwen doorgaans op 35 kg of meer.
  • Patiënten met een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met ernstige aandoeningen zoals diabetes, een hoge bloeddruk en slaapapneu.

Als u een kijkoperatie voor uw obesitas overweegt, moet u zich realiseren welke impact de operatie heeft op uw lichaam en leefstijl. Daarnaast moet u weten hoe u uw kansen om op gewicht te blijven, optimaal benut en hoe u grip houdt op uw leefstijl.

U komt in aanmerking voor een obesitas-operatie als u aan de criteria hierboven voldoet, u goed op de hoogte bent van de procedure en als uw familie en omgeving u steunen.

Het is van groot belang dat u psychologisch stabiel bent en realistische verwachtingen heeft wat betreft het resultaat van de operatie. Bovendien moet u rekening houden met het operatierisico en mag u geen alcohol- of drugsproblemen hebben. Uiteindelijk is een succesvol resultaat altijd afhankelijk van uw eigen motivatie en gedrag.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.