Behandelings-opties voor obesitas

Obesitas (zwaarlijvigheid)

Als u de diagnose obesitas heeft gekregen, zijn er diverse behandelingsmogelijkheden, met en zonder operatie.

De behandeling van obesitas maakt deel uit van een multidisciplinaire behandeling; de behandeling wordt dus bepaald door artsen van meerdere disciplines. Het doel van de behandeling is het verlagen van de BMI (body-mass index) en de hoeveelheid lichaamsvet.1

Mogelijke behandelingen zonder operatie

Behandelingen van overgewicht en obesitas zonder operatie zijn onder meer:

Zelf leefstijl aanpassen

In eerste instantie kunt u zelf een dieet volgen en veel gaan bewegen om uw overgewicht te verminderen.

PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING

In sommige gevallen kan psychologische begeleiding helpen om uw leefstijl te veranderen en een gezonder gewicht te bereiken.

POSE

Bij een poliklinische POSE-ingreep (Primary Obesity Surgery Endoscopic) worden met behulp van een zogenaamde endoscoop 12 plooien aan de binnenkant van de maag gemaakt, waardoor uw maag kleiner wordt en u minder kunt eten. U bent tijdens de ingreep onder narcose.

Hormooninjecties

Sommige mensen met obesitas kunnen in aanmerking komen voor een behandeling met GLP-1-hormooninjecties. GLP1 is een hormoon dat vrijkomt uit de darmen na een maaltijd. Het werkt in op het deel van de hersenen dat de eetlust regelt en het zorgt voor een voldaan en minder hongerig gevoel.

Behandeling via een operatie

Voordat u met overgewicht of obesitas in aanmerking komt voor een operatie moet u in eerste instantie voor langere tijd (zonder aanzienlijk of blijvend gewichtsverlies) voedingsvoorlichting, bewegingsadvies en psychologische hulp hebben gehad en u moet uitvoerig zijn onderzocht.1

Voordat het proces voor de operatie van start gaat, wordt u goed geïnformeerd over het behandeltraject, krijgt u aanvullende onderzoeken en ondersteuning door artsen van meerdere disciplines.1

KIJKOPERATIE VOOR OBESITAS (BARIATRISCHE CHIRURGIE)

Een van de bepalende graadmeters om in aanmerking te komen voor bariatrische chirurgie is de BMI-waarde: u moet een BMI van 40 of hoger hebben of een BMI van 35 waarbij de kans aannemelijk is dat minstens één van de obesitas-gerelateerde aandoeningen na de operatie is verbeterd.

Er bestaan verschillende kijkoperatietechnieken:

  • maagband;
    Dit is een siliconen bandje dat tijdens een operatie om het bovenste deel van de maag wordt geplaatst waardoor uw maag kleiner wordt en u minder kunt eten.
  • maagverkleining via gastric sleeve;
    Bij een gastric sleeve-ingreep wordt twee derde deel van uw maag weggehaald waardoor u een kleinere maag krijgt en u eerder een verzadigd gevoel heeft.
  • maagverkleining met behulp van een gastric bypass.
    Bij een gastric bypass wordt de maag verkleint en daarnaast wordt het darmtraject omgeleid en gemiddeld anderhalve meter korter gemaakt.

Over het algemeen kiest u samen met het multidisciplinaire team de operatietechniek.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.