uw CONTINENTIE DOET ERTOE

Your pelvic health matters

Blaasproblemen zijn klachten die te behandelen zijn. Er wordt altijd aangenomen dat urine-incontinentie bij het ouder worden hoort of onvermijdelijk is na een bevalling. Het is echter een medisch probleem waarvoor oplossingen bestaan. Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw arts voor een medisch advies.

U staat er niet alleen voor, zoek hulp!

WAT IS URINE-INCONTINENTIE?

Wat is urine incontinentie

Urine-incontinentie is het onvrijwillig of ongewenst verlies van urine. Mensen maken erg vaak gebruik van het toilet en kunnen hun plas vaak niet ophouden.

MEER OVER URINE-INCONTINENTIE

U bent niet de enige

Een overactieve blaas (OAB) komt vaker voor dan u denkt. Meer dan 17% van de Europese bevolking1 heeft last van OAB. Verlies van urine veroorzaakt vaak stress en kan uw kwaliteit van leven beïnvloeden. Het zijn niet alleen vrouwen die hier last van hebben.

65% van de mannen en 67% van de vrouwen met OAB¹ geven aan dat de klachten invloed hebben op hun dagelijks leven. OAB kan ervoor zorgen dat simpele dagelijkse activiteiten een uitdaging worden en kan een effect hebben op uw sociale leven.

A chacun sa solution

WAT IS VERLIES VAN ONTLASTING?

Als u last heeft van ontlastingsverlies, ook wel ontlastingsincontinentie of fecale incontinentie genoemd, betekent dat dat u geen controle heeft over uw ontlasting. U kunt dan niet zelf bepalen wanneer en hoe vaak u naar de wc gaat. U kunt bijvoorbeeld geen aandranggevoel meer hebben of u kunt het niet meer ophouden. Bij sommige mensen treden deze verschijnselen gecombineerd op. Dan kunt u last hebben van matig tot ernstig verlies van ontlasting.

ER ZIJN OPLOSSINGEN VOOR UW BLAAS- EN DARMPROBLEMEN

Traitements

De zoektocht naar de juiste oplossing voor uw probleem kan lang zijn, maar er bestaan verschillende behandelingen die een oplossing zouden kunnen zijn voor uw klachten.

Als er een onderliggende oorzaak bekend is die uw klachten veroorzaakt, moet die eerst behandeld worden.

Als er geen oorzaak bekend is, kan uw dokter in eerste instantie de volgende behandelingen voorstellen:

  • Continentiematerialen en dieetaanpassingen

  • Gedragstherapie: verandering van leefstijl, bekkenfysiotherapie

  • Medicatie

Als deze behandelingen niet werken of als u ze niet goed kunt verdragen dan zijn er andere meer gespecialiseerde oplossingen die in tweede instantie kunnen worden toegepast zoals:

Referenties

1

Milsom, et al. “How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed?“ A population-based prevalence study BJU Int. 2001 Jun; 87(9):760-6.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.