Wandelende vrouw

Sacrale neuromodulatie ‒ SNM-therapie

Blaas- en darmcontroleproblemen

Als u al zonder succes andere behandelingen voor uw blaas- en darmcontroleproblemen heeft geprobeerd, is een proefbehandeling voor sacrale neuromodulatie (SNM-therapie) misschien een optie voor u. De therapie is al sinds 1995 op de Europese markt. Inmiddels hebben meer dan 350.000 patiënten wereldwijd het InterStim-systeem gekregen om een betere controle te krijgen over de werking van hun blaas en/of darmen. Wereldwijd worden er gemiddeld 50 patiënten per dag mee behandeld, voor verschillende indicaties, waaronder overactieve blaas (OAB), urge-incontinentie of aandrangincontinentie, urineretentie en ontlastingsverlies.

Wat is sacrale neuromodulatie (SNM)?

Voor sacrale neuromodulatie wordt een neurostimulator geïmplanteerd, een soort pacemaker. Deze wordt onder uw huid ingebracht, meestal rechts in de bovenbil en stuurt lichte elektrische pulsjes naar de zenuwen in de rug die de aansturing verzorgen van de darmen, blaas en sluitspieren. De neurostimulator stimuleert deze sacrale zenuwen, waardoor u de controle over uw darm- en/of blaasfunctie kunt terugkrijgen. Als u behalve van darmcontroleproblemen ook last heeft van blaasproblemen, kunnen die mogelijk in één keer behandeld worden.

Om vast te stellen of u baat kunt hebben bij de behandeling wordt de SNM-therapie eerst getest tijdens een proefbehandelingsprogramma. Uw arts zal aangeven of u in aanmerking komt voor een proefbehandeling.

Voor de proefbehandeling (proefstimulatie) met sacrale neuromodulatie wordt er onder in de rug een dunne geleidingsdraad ingebracht. Deze draad wordt aangesloten op een externe neurostimulator, die u in een riem om uw middel draagt. Deze neurostimulator stuurt via de dunne draad elektrische pulsjes naar uw sacrale zenuwen. Op die manier kan worden bekeken of de pulsjes uw darmfunctie inderdaad kunnen herstellen. De duur van de proefbehandeling is doorgaans een tot twee weken. Met enige voorzichtigheid kunt u in deze periode doorgaan met uw normale dagelijkse activiteiten.

Meer

Neurostimulator voor sacrale neuromodulatie

De neurostimulator wordt vlak onder de huid geïmplanteerd. Het implantaat stuurt lichte elektrische pulsjes naar de sacrale zenuwen. De neurostimulator bevat een batterij en de benodigde elektronica om deze pulsjes te produceren.

Voordelen en risico's

SNM-therapie biedt verscheidene voordelen. Tot de mogelijke voordelen behoren onder meer een betere controle over uw blaas en/of darmen.

Tot de mogelijke bijwerkingen behoren onder meer pijn, huidirritatie, problemen met het systeem en verschuiving van de geleidingsdraden.

Meer

Vragen en antwoorden

We geven antwoord op veelgestelde vragen over sacrale neuromodulatie (SNM-therapie).

Meer

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.