wandelende vrouw

Wat is een overactieve blaas?

Overactieve blaas (OAB)

Voor veel mensen voelt het niet prettig om hun blaascontroleproblemen te bespreken met vrienden, familieleden of hun arts. Maar u bent niet de enige die problemen heeft met de controle over de blaas.

Wat is een overactieve blaas?

Bij een overactieve blaas (OAB) heeft u geen controle meer over de blaas en kunt u meestal niet zelf bepalen wanneer en hoe vaak u wilt plassen. U kunt hierbij ook last hebben van matig tot ernstig urineverlies en heel vaak moeten plassen.

Oorzaken

Kenmerkend voor een overactieve blaas is het ongecontroleerd samentrekken van de blaasspier of het gevoel hiervan te hebben.


Symptomen

Bij overactieve blaas met urineverlies (aandrang-incontinentie) heeft u mogelijk last van:

  • urineverlies als u een sterke drang voelt om naar het toilet te gaan;
  • urineverlies als u niet snel genoeg toilet bereikt;
  • urineverlies bij het drinken van zelfs maar een klein beetje vloeistof of bij het horen of aanraken van stromend water.

Bij overactieve blaas zonder urineverlies (aandrang-frequentie) heeft u mogelijk last van:

  • regelmatige en oncontroleerbare aandrang om te urineren;
  • de neiging om vaker dan normaal naar het toilet te gaan (meer dan 7 keer per dag);
  • het gevoel dat uw blaas niet helemaal leeg is, zelfs als u net naar het toilet bent geweest.

Risicofactoren

De menopauze en een vergrote prostaat vergroten de kans op blaascontroleproblemen. Een overactieve blaas is geen normaal onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Andere risicofactoren zijn onder meer: zwangerschap, bevalling, overgewicht, zwakke bekkenbodemspieren, diabetes, prostaatkanker, blaaskanker, blaasstenen en neurologische stoornissen. Daarnaast werken bepaalde medicijnen, een verhoogd calciumniveau, obstipatie of gebrek aan lichaamsbeweging risicoverhogend.


Diagnose

Bespreek met uw arts wat uw klachten zijn en welke invloed ze hebben op uw dagelijks leven. De arts stelt de diagnose op basis van uw symptomen en onderzoeken.

Behandelmogelijkheden

Bekijk de video voor mogelijke behandelopties voor uw overactieve blaas.

Video met uitleg en informatie over behandeling van overactieve blaas - (02:54)

Animatie met uitleg over blaasproblemen en informatie over behandelingsmogelijkheden
Meer informatie Less information (see less)

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.