Wandelende vrouw

Wat is sacrale neuromodulatie (SNM-therapie)?

Blaas- en darmcontroleproblemen

Voor sacrale neuromodulatie (SNM) wordt een neurostimulator geïmplanteerd. De neurostimulator stimuleert de sacrale zenuwen door middel van lichte elektrische pulsjes. De sacrale zenuwen regelen de functies van de blaas en de darmen. SNM-therapie wordt in België toegepast voor de behandeling van ontlastingsverlies, overactieve blaas en urineretentie. Als u geen baat heeft gevonden bij de meer gangbare behandelingen, kan deze therapie een optie voor u zijn.

Hoe werkt het

De sacrale zenuwen regelen de werking van de blaas, de darmen en de daarbij betrokken (sluit)spieren. De neurostimulator probeert de coördinatie van de blaas- en de darmfuncties te herstellen door deze zenuwen met een lage elektrische stroom te stimuleren.

Neurostimulatiesysteem

Het neurostimulatiesysteem bestaat uit:

  • de neurostimulator: deze lijkt veel op een pacemaker, en wordt vlak onder de huid geïmplanteerd.
  • een dunne geleidingsdraad die vanaf de neurostimulator naar de sacrale zenuwen loopt. Via die draad worden lichte elektrische pulsjes verstuurd naar de zenuwen die de werking van de blaas, de darmen en de bekkenbodem regelen.
  • de afstandsbediening, waarmee u de sterkte van de stimulatie kunt aanpassen en het systeem kunt aan- en uitzetten.

Sacrale neuromodulatie kan ervoor zorgen dat u de controle terugkrijgt.

Proefbehandeling

Sacrale neuromodulatietherapie wordt in België toegepast voor de behandeling van ontlastingsverlies, overactieve blaas en urineretentie. Als u overweegt om SNM-therapie te proberen, kunt u bij uw arts vragen of u in aanmerking komt voor een proefbehandeling.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.