Integrated Health Solutions maakt tijd en geld vrij

Samenwerken maakt tijd en geld vrij

Zorgprofessionals en patiënten zien verbeteringen door partnerschap tussen ziekenhuizen en Medtronic.

Artsen van het Imperial College Hospital in Londen zeggen dat zij zich weer kunnen focussen op wat het allerbelangrijkst is.

“Ik ben echt heel blij”, zegt Michael Fudge, een technicus in de hartkatheterisatiekamers (cathlabs) van het Imperial College Hospital in Londen. “Ik heb nu meer tijd voor de patiënten.”

Fudge maakt deel uit van een team dat elk jaar 20.000 patiënten met hartproblemen behandelt. Hij werkt met verpleegkundigen en cardiologen om levensreddende ingrepen uit te voeren in de cathlabs van het ziekenhuis. In 2013 was hij – samen met collega-artsen – echter meer bezig met het beheren van de productvoorraad en het plannen van onderhoud aan de cathlabapparatuur dan met het behandelen van patiënten.

“De Europese gezondheidszorguitgaven bedragen 110 miljard euro per jaar”, zegt Rob ten Hoedt, President van Medtronic voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Maar ongeveer 20% daarvan wordt verspild aan de manier waarop de zorg wordt geleverd.”

Hoewel Medtronic niet de meest voor de hand liggende partner leek te zijn om de uitdaging aan te gaan, bood het bedrijf in 2013 de helpende hand. Het bedrijf introduceerde haar nieuwe dienst Integrated Health Solutions (IHS) bij het Imperial College Hospital. IHS is opgezet om de zorgverlening te optimaliseren, verspilling te beperken en om tijd en geld terug te laten vloeien naar het gezondheidszorgsysteem.

Imperial College Hospital in Londen

“Het Imperial College Hospital kreeg de opdracht om meer te gaan doen met minder middelen”, zegt
Jo-Ann Multaney van Medtronic, die leiding geeft aan de cathlabs van het ziekenhuis. “We wilden hen ondersteunen en hun afdeling opnieuw inrichten zodat ze efficiënter en productiever werden.”

Tegenwoordig wordt Medtronic gezien als een onderdeel van het Imperial College Hospital-team. Het bedrijf heeft het dagelijkse beheer over de apparatuur en materialen van de cathlabs en het bedenkt nieuwe manieren om de ziekenhuismiddelen optimaler in te zetten. Het IHS-team levert een 'leveranciersonafhankelijke' oplossing. Het team zorgt ervoor dat de cathlabs op de juiste wijze bevoorraad zijn - of de apparatuur en inventaris nu van Medtronic afkomstig zijn of van een van de concurrenten.

En het bedrijf steekt zijn nek uit. Medtronic betaalt voor de inventaris die wordt beheerd. Als er dus teveel materiaal aanwezig is of als de houdbaarheidsdatum is verstreken, dan zijn de kosten hiervan voor Medtronic, en niet het ziekenhuis.

“Als bedrijf willen we eigenaar zijn van het resultaat”, zegt Rob ten Hoedt. “Dat is een onderdeel van de missie van Medtronic.”

De impact binnen het Imperial Hospital wordt door zowel artsen als patiënten gevoeld. Medewerkers hoeven bijvoorbeeld 75 minuten minder per dag te zoeken naar producten. Er wordt minder verspild aan een te grote voorraad of voorraad waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het aantal ingrepen dat op tijd start, is gestegen van 50% naar meer dan 90%. En het totale personeelsbehoud is gestegen.

“Het belangrijkste is dat medewerkers zich niet meer druk hoeven te maken over het voorraadbeheer of apparatuur moeten repareren”, zegt Jo-Ann Multaney. “We hebben mensen van Medtronic op locatie, dus verpleegkundigen kunnen weer gaan doen wat ze moeten doen ‒ zorgen voor patiënten.”

Medtronic schat dat Imperial College in de komende jaren meer dan 1,7 miljoen euro zal besparen, als het Integrated Health Solutions-model zich gaat uitbreiden naar andere afdelingen in het ziekenhuis. In het eerste jaar was de kostenbesparing ongeveer 940.000 euro.

“Dankzij Medtronic hebben we een enorme tijdsbesparing kunnen realiseren”, zegt Michael Fudge. “In plaats van dat ik bezig ben met papierwerk of op zoek ben naar producten, ben ik nu in het cathlab bezig met patiënten.”

“Het draait om de patiënt”, voegt Jo-Ann Multaney toe. “We dragen bij  aan de best mogelijke zorg voor de patiënt.”

Medtronic heeft momenteel soortgelijke partnerschappen met andere cathlabs in ziekenhuizen over ter wereld. Ze beheren daarmee ongeveer $ 1,5 miljard aan hartzorg.

Meer informatie over Integrated Health Solutions van Medtronic.