vrouw die fietst

Dichtlijmen van de spataderen

Spataderen (chronische veneuze insufficiëntie)

Dichtlijmen van de spataderen

De nieuwste methode om spataderen te behandelen is dichtlijmen. Met deze behandeling van binnenuit (endoveneus) ‘lijmt’ de arts de oppervlakkige hoofdader dicht met speciaal samengestelde medische lijm. Omdat deze behandeling vrijwel pijnloos is, hoeft de ader niet meer te worden verdoofd. U wordt alleen plaatselijk verdoofd op de plek waar uw arts een klein sneetje maakt om bij de ader te komen.

Wat gebeurt er bij dichtlijmen van een spatader?

De arts verdooft de plek waar hij een klein sneetje maakt om met een katheter bij de ader te komen. Daarna brengt de arts de katheter (een kleine holle, flexibele buis) in uw been. U kunt hierbij wat een lichte druk voelen.

Via de katheter wordt hier en daar in de ader een klein beetje medische lijm aangebracht. Via echobeelden ziet de arts precies wat hij doet. Als de spatader is gesloten, wordt het bloed omgeleid via gezonde aderen. Het wondje is zo klein dat hechten niet nodig is.

Voordelen: vrijwel pijnloos en geen risico op verbranding van weefsel

Het dichtlijmen van de spataderen is nog patiëntvriendelijker dan andere behandelingen die de aderen van binnenuit dichtmaken. De belangrijkste voordelen voor u:

  • U krijgt geen verdovingsprikjes meer rondom de ader om  te verdoven. Na een kleine prikje om de huid te verdoven op de plaats waar de katheter wordt ingebracht, is de ingreep vrijwel pijnloos.1
  • Doordat er niet met hitte wordt gewerkt, is er geen risico op verbranding van weefsel. U heeft hierdoor minder pijn1, minder blauwe plekken1 en minder risico op zenuwschade (dove plekken).2
  • U hoeft in principe na de behandeling geen steunkous meer te dragen3. De arts kan dit echter in sommige gevallen wel aanraden.
  • De meeste patiënten kunnen de volgende dag alweer naar hun werk en/of hun andere activiteiten oppakken3.

Het resultaat is vergelijkbaar met het resultaat van de radiofrequente ablatietherapie. Na twee jaar is een kleine 92% van de behandelde aderen nog afgesloten.4

Risico’s

De kans op nadelige gevolgen zoals embolie of allergie is zeer klein1. Een allergische reactie kan voorkomen worden door na te gaan of u allergisch bent voor nagellak. Is dat het geval, dan raden we het dichtlijmen van spataderen af.

Referenties:

1

Morrison, N. VenaSeal Closure System vs. Radiofrequency Ablation for Incompetent Great Saphenous Veins (VeClose). 36 Month Results presented at: IVC; April 20, 2017; Miami, FL

2

Proebstle TM. The European Multicenter Study on Cyanoacrylate Embolization of Refluxing Great Saphenous Veins without Tumescent Anesthesia and without Compression Therapy. Results presented at: Charing Cross; 2016; London, UK.

3

Gibson K. Cyanoacrylate Closure of Incompetent Great, Small and Accessory Saphenous Veins without the use of Post-Procedure Compression: A Post-Market Evaluation of the VenaSeal System (WAVES trial): Twelve Month Data. Results presented at: Charing Cross; 2017; London, UK.

4

Proebstle et al. Britisch Journal of Surgery 2015;102 212-218.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.