vrouw die fietst

Veelgestelde vragen over dichtlijmen van spataderen

Spataderen (chronische veneuze insufficiëntie)

Waarin verschilt dichtlijmen van de spataderen van behandelingen met verhitting?

Bij dichtlijmen van de spataderen gebruikt de arts medische lijm in plaats van hitte om de oppervlakkige ader te sluiten. Hitte vereist verdoving en het extra inspuiten van koelvloeistof rondom de ader; de verdovende medicatie moet worden ingespoten op verschillende plaatsen. De injecties kunnen na de behandeling pijn en blauwe plekken veroorzaken. U krijgt dus bij deze behandeling niet al deze injecties maar slechts één prikje omdat er geen hitte wordt gebruikt en er dus ook niet gekoeld hoeft te worden.

Naar boven

Wanneer heb ik geen last meer van klachten?

Indien uw klachten worden veroorzaakt door de spatader, zullen deze doorgaans afnemen zodra deze is afgesloten. 

Naar boven

Wanneer kan ik mijn normale dagelijkse activiteiten weer oppakken en gaan werken?

De hersteltijd na het dichtlijmen van de spataderen is korter dan die van andere behandelingen hiervoor. Veel patiënten pakken hun activiteiten direct weer op. Maar dit hangt ook af van de zwaarte van uw activiteiten. Vraag daarom aan uw arts wanneer u weer kunt werken.

Naar boven

Is dichtlijmen van de spataderen pijnlijk?

De meeste patiënten voelen weinig of geen pijn tijdens deze poliklinische behandeling, zo blijkt uit onderzoek.

Naar boven

Heb ik blauwe plekken na de behandeling?

In onderzoeken geven de meeste patiënten aan dat ze weinig tot geen blauwe plekken na het dichtlijmen van de spataderen hebben.

Naar boven

De ader wordt dichtgelijmd. Wat gebeurt er met de lijm?

Er wordt heel weinig medische lijm gebruikt om de ader te sluiten. Uw lichaam neemt deze lijm na verloop van tijd vanzelf op.

Naar boven

Wordt dichtlijmen van de spataderen vergoed?

Voor het dichtlijmen van spataderen moet u bijbetalen aangezien deze behandeling momenteel nog niet standaard wordt vergoed.

Naar boven

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.