Vleesbomen

Vleesbomen zijn niet-kankerachtige gezwellen die zich in of rond de baarmoeder (uterus) ontwikkelen.

Veel vrouwen zijn zich er niet van bewust dat ze vleesbomen (myomen) hebben, omdat ze geen symptomen ervaren. Vleesbomen komen vaak voor. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen ontwikkelt ze op een bepaald moment in haar leven. Ze komen het vaakst voor bij vrouwen van 30 tot 50 jaar én die ervaren dan ook symptomen. In sommige gevallen kunnen verdere complicaties als gevolg van de vleesbomen, de zwangerschap beïnvloeden of onvruchtbaarheid veroorzaken. De symptomen verdwijnen meestal na de menopauze.1

Wat zijn de symptomen van vleesbomen?

Symptomen kunnen zijn:

  • Zware en/of pijnlijke menstruatie
  • Buikpijn
  • Pijn in de onderrug
  • Veelvuldig aandrang om te plassen
  • Obstipatie
  • Pijn of ongemak tijdens seks1

Verwaarloos uw gezondheid niet. Raadpleeg uw arts of zorgverlener als u een van deze symptomen ervaart.

En wat nu?

Aangezien ongeveer een derde van de vrouwen symptomen ervaart, worden vleesbomen vaak toevallig ontdekt tijdens een gynaecologisch controleonderzoek, test of scan.

De volgende onderzoeken kunnen worden gedaan voor het stellen van de diagnose:

  • Bekkenonderzoek
  • Echo (door de buik heen of via de vagina)
  • Vaginaal kijkonderzoek (hysteroscopie), waarbij een kleine telescoop (hysteroscoop) via de vagina en baarmoederhals in de baarmoeder wordt ingebracht

Hoe worden vleesbomen behandeld?

Vleesbomen kunnen worden behandeld. Behandelingen zoals ontstekingsremmers of hormonen (anti-oestrogeenbehandeling) kunnen worden ingezet om een hevige menstruatie en/of pijn te verminderen. De arts kan een aantal operaties voorstellen, afhankelijk van de patiënt en de aard van de vleesbomen.

De mogelijkheden zijn:

Met behoud van vruchtbaarheid
Hysteroscopische verwijdering van vleesbomen met behulp van elektrochirurgie

Dit is een ingreep waarbij een hysteroscoop en kleine elektrisch aangedreven operatie-instrumenten worden gebruikt om vleesbomen uit de baarmoeder te verwijderen (submucosale fibromen). Deze is geschikt voor vrouwen die een kinderwens hebben. De procedure wordt uitgevoerd onder een algehele of plaatselijke verdoving.

Hysteroscopische mechanische verwijdering van vleesbomen

Dit is een nieuwe ingreep waarbij de specialist een speciaal ontworpen, niet-elektrisch aangedreven apparaat gebruikt om het vleesboomweefsel weg te snijden en te verwijderen. Het belangrijkste voordeel van deze behandeling in vergelijking met de gewone elektrische verwijdering met de hysteroscoop is dat de behandeling ook poliklinisch, zonder of met alleen lokale verdoving, kan worden uitgevoerd.

Myomectomie

Een myomectomie is een operatie om vleesbomen uit de wand van de baarmoeder te verwijderen. Het kan worden beschouwd als een alternatief voor een volledige verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie) als u nog een kinderwens heeft. Een myomectomie is niet geschikt bij alle soorten vleesbomen. Uw gynaecoloog adviseert u of de ingreep geschikt is op basis van factoren zoals de grootte, het aantal, de positie en de aard van de vleesbomen.

Zonder behoud van vruchtbaarheid
Hysterectomie

Een hysterectomie is een operatie om de baarmoeder helemaal te verwijderen. Het is de meest effectieve manier om de terugkeer van vleesbomen te voorkomen. Deze behandeling kan worden overwogen als u symptomen als gevolg van de vleesbomen of ernstige bloedingen hebt en u geen kinderwens meer heeft. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop een hysterectomie kan worden uitgevoerd: dit kan via de vagina, met een laparoscoop of via de buik. Zowel de ingreep via de vagina als met de laparoscoop worden beschouwd als minder-ingrijpende operaties. Na deze ingrepen kunt u het ziekenhuis vrij snel weer verlaten en uw normale activiteiten gauw weer oppakken.1

Uterusembolisatie

Uterusembolisatie is een procedure om vleesbomen te behandelen zonder operatie. Bij de procedure wordt de bloedtoevoer naar de vleesboom afgesneden, waardoor deze krimpt. Hoewel de baarmoeder bij deze procedure behouden blijft, kan deze wel gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid van de patiënt.

Bekijk de verschillende gynaecologische aandoeningen

Baarmoederpoliepen
Meer informatie
Baarmoederkanker
Meer informatie
Baarmoederhalskanker
Meer informatie

Verwaarloos uw gezondheid niet

Raadpleeg uw arts of zorgverlener als u één van deze symptomen ervaart.

Abnormaal vaginaal bloedverlies
Meer informatie
Chronische bekkenpijn

Meer informatie
Symptomen van de menopauze
Meer informatie
Onvruchtbaarheid
Meer informatie

Literatuurverwijzingen:

1. NHS-website. (18 november 2021). Vleesbomen. Nhs.Uk. https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/