Vrouw loopt

Behandelings-opties voor ontlastings-verlies

Ontlastingsverlies

Er bestaan verscheidene behandelingsopties voor ontlastingsverlies. Het kan soms nodig zijn dat u diverse behandelingen moet proberen voordat u iets vindt dat werkt voor u.

Dieetvoorschriften

Bij sommige mensen met ontlastingsverlies kunnen eenvoudige veranderingen in hun dieet en leefwijze al leiden tot verbetering van hun symptomen:

  • dieetaanpassingen, met name bij een waterige stoelgang;
  • geen thee of koffie drinken, aangezien die ontspannend werken op de sluitspieren die de stoelgang moeten vasthouden.

Bekkenfysiotherapie

Een bekkenbodemfysiotherapeut richt zich op het voorkomen en behandelen van klachten in het gebied van de buik, lage rug, bekken en bekkenbodem. Met inwendig vaginaal of anaal onderzoek worden onder andere de spierkracht en spierspanning van de bekkenbodemspieren beoordeeld. Bij sommige mensen met ontlastingsverlies kunnen darmtraining en biofeedback helpen om de sluitspieren te versterken of de darmen te trainen om zich op een vast tijdstip van de dag te ontlasten.

Medicijnen

De arts kan u medicijnen voorschrijven om uw ontlastingsverlies onder controle te krijgen. Als u bijvoorbeeld last heeft van een waterige stoelgang, kunnen bepaalde medicijnen deze vaster maken en uw darmfunctie vertragen.

Sacrale neuromodulatie

Sacrale neuromodulatie (ook wel SNM-therapie genoemd) kan worden voorgeschreven aan mensen die geen baat hebben bij standaardbehandelingen. De SNM-therapie kan zelfs effectief zijn bij beschadigde anale sluitspieren. Het is een omkeerbare behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine geïmplanteerde neurostimulator. De neurostimulator stuurt lichte elektrische pulsjes naar de sacrale zenuwen die uw darm- en rectumfuncties regelen. Als u daarnaast ook last heeft van urineretentie, urge- of aandrangincontinentie of een overactieve blaas (OAB), zou het mogelijk kunnen zijn dat sacrale neuromodulatie ook daarvoor werkt.

Hersteloperaties

In sommige gevallen kunnen gecompliceerdere chirurgische ingrepen worden toegepast om de sluitspierfunctie blijvend te herstellen. Er kan bijvoorbeeld een spier uit uw dijbeen als sluitspier worden gebruikt. Ook kan er een kunstmatige sluitspier worden geïmplanteerd. Wanneer andere methoden onvoldoende helpen, kan ook een colostomie worden toegepast. Bij een colostomie wordt uw darm van de anus losgemaakt en via een opening in de buik (stoma) aangesloten op een externe zak voor het opvangen van de stoelgang.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.