placeholder

Behandelings-opties Uw gezondheid

Dwangstoornis (obsessieve-compulsieve stoornis - OCD)

Dwangstoornis (obssessieve-compulsieve stoornis - OCD) kan op vele manieren behandeld worden: met cognitieve gedragstherapie, medicijnen en operatieve behandelingen. Medtronic biedt diepe hersenstimulatie (DBS-therapie) voor patiënten met chronische, ernstige, therapieresistente OCD.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie kan bestaan uit verschillende elementen, bijvoorbeeld jezelf blootstellen aan een situatie die angst veroorzaakt en dan voorkomen dat de gewoonlijke reactie steeds terugkeert. Een andere methode is het aanleren van gezonde en effectieve manieren om op verwarrende gedachten te reageren.

Medicijnen

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) kunnen helpen bij de behandeling van een dwangstoornis. SSRI’s kunnen angst en obsessieve gedachten helpen reguleren.

DBS-therapie (diepe hersenstimulatie) voor OCD

Voor een aantal mensen met chronische, ernstige, therapieresistente OCD die geen verlichting ondervinden na ten minste drie SSRI’s geprobeerd te hebben, kan de DBS-therapie voor OCD van Medtronic een optie zijn. DBS-therapie voor OCD is een regelbare, omkeerbare methode voor de behandeling van OCD. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van een operatief geïmplanteerd medisch systeem, te vergelijken met een pacemaker, dat elektrische stimulatie afgeeft aan nauwkeurig bepaalde hersenzones. Elektrische stimulatie kan helpen sommige symptomen van OCD te verminderen. In recente klinische studies werden patiënten die onvoldoende reageerden op geneesmiddelen en gedragstherapie geholpen met DBS-therapie.

Letseloperatie

Bij ernstige gevallen van OCD kunnen operaties worden aanbevolen, zoals anterieure capsulotomie, waarbij bepaalde delen van de hersenen worden vernietigd.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.