placeholder

Diepe hersenstimulatie ‒ DBS-therapie Uw gezondheid

Dwangstoornis (obsessive-compulsieve stoornis - OCD)

Niet iedereen met een dwangstoornis (obsessieve-compulsieve stoornis - OCD) reageert goed op geneesmiddelen of cognitieve gedragstherapie (CGT). De DBS-therapie voor OCD kan mogelijk een aantal symptomen van chronische, ernstige, therapieresistente OCD verlichten.

Wat is het?

DBS-therapie voor OCD maakt gebruik van operatief geïmplanteerde medische apparaatjes, te vergelijken met pacemakers voor het hart. Het systeem geeft nauwkeurig gecontroleerde elektrische stimulatie af aan nauwkeurig bepaalde doelgebieden in de hersenen die te maken hebben met de dwangstoornis. DBS-therapie kan helpen om een aantal symptomen van OCD te verminderen.

Meer

Risico's en vermoedelijke voordelen

Net zoals bij andere hersenoperaties het geval is, gaat DBS-therapie voor OCD gepaard met mogelijke risico’s en bijwerkingen. De behandeling op zich is echter niet-destructief (vernietigt geen hersenweefsel), en is omkeerbaar en regelbaar.

Meer

Vragen en antwoorden

We geven antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over DBS-therapie voor dwangstoornis (OCD).

Meer

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.