Wandelende vrouw

Vragen en antwoorden – Implantatie van neurostimulatie-systeem

Blaas- en darmcontroleproblemen

Worden mijn dagelijkse activiteiten beïnvloed tijdens de proefbehandeling?

Tijdens de proefbehandeling moet u het rustig aan doen. Vermijd buigen, strekken of het tillen van zware voorwerpen. Houd er rekening mee dat uw geleidingsdraad kan verschuiven. Als uw baan geen lichamelijke inspanning vergt, kunt u meestal blijven werken tijdens uw proefbehandelingsperiode. Beperk uw activiteitsniveau.

Naar boven

Zal de proefbehandeling mijn aandoening genezen?

Nee, de proefbehandeling is slechts van tijdelijke duur. De proefbehandeling is een testperiode die uw arts helpt te bepalen wat de volgende stap in de behandeling van uw blaas- en/of darmcontroleproblemen zal zijn. Zodra de geleidingsdraad verwijderd is, keren uw eerdere symptomen weer terug.

Naar boven

Hoe voelt sacrale neuromodulatie?

Sacrale neuromodulatie verschilt van persoon tot persoon, maar de meeste mensen omschrijven het als een licht pulserend of tintelend gevoel in het bekkengebied. Het mag geen pijn doen. Praat met uw arts als u zich zorgen maakt.

Naar boven

Wat zijn de risico's van de proefbehandeling?

Tijdens de proefbehandeling kunnen er complicaties optreden waaronder verschuiving van de geleidingsdraad, technische problemen met de stimulator (testkastje) en wat voorbijgaande pijn.

In de meeste gevallen kunnen deze problemen tijdens de proefbehandeling worden opgelost, dus praat met uw arts over hoe u het ervaart.

Naar boven

Wat is de volgende stap na de proefbehandeling?

Als de resultaten van de proefbehandeling goed zijn, kunnen u en uw arts ervoor kiezen om een definitief neurostimulatiesysteem voor de langetermijnbehandeling van uw symptomen te implanteren.

Als de resultaten van de proefbehandeling met de tijdelijke geleidingsdraad niet overtuigend zijn, kan uw arts een tweede proefbehandeling met een permanente geleidingsdraad aanbevelen of een andere behandelingsoptie.

Bespreek de mogelijke risico's en voordelen van de therapie met uw arts.

Naar boven

Wat zijn de langetermijnrisico's van sacrale neuromodulatie (SNM-therapie)?

Het implanteren van een systeem voor SNM-therapie brengt dezelfde risico's met zich mee als elke andere chirurgische ingreep, waaronder zwelling, blauwe plekken, bloedingen en/of infectie. Praat met uw arts over manieren om deze risico's tot een minimum te beperken.

Het neurostimulatiesysteem kan de volgende bijwerkingen veroorzaken:

  • pijn op de implantatieplaats of nieuwe pijn;
  • infectie of huidirritatie;
  • verschuiving van de geleidingsdraad;
  • technische problemen met de neurostimulator;
  • interacties met bepaalde andere apparaten of diagnostische apparatuur zoals MRI;
  • verslechtering van de blaas- of darmfunctie;
  • oncomfortabele stimulatie (soms omschreven als een stotend of schokkerig gevoel).

De problemen kunnen worden opgelost via een operatie, behandeling met medicijnen of opnieuw programmeren van de neurostimulator. Deze bijwerkingen kunnen ook in de loop der tijd verdwijnen. De mogelijkheid bestaat dat sommige problemen niet verdwijnen. Raadpleeg uw arts hierover. Deze therapie is niet geschikt voor iedereen. Deze behandeling moet worden voorgeschreven door een arts.

Naar het begin

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.